Preciserade krav - Utvändiga utrymningspassager
35 §
Utvändiga utrymningspassager som inte är inglasade ska vara avskilda med brandavskiljning i lägst brandteknisk klass EI 30.
Trots första stycket krävs inte brandavskiljning mot övriga delar av byggnaden där avstånd från oklassad yta är mer än 5,0 meter vid mätning horisontellt intill 135° vinkel från ytan.
Trots första stycket krävs inte brandavskiljning mot övriga delar av byggnaden där utvändig utrymningspassage utgör gemensam del av i övrigt skilda utrymningspassager.
Trots första stycket krävs inte brandavskiljning mot övriga delar av byggnaden där räddningstjänstassisterad utrymning har tillgodoräknats i anslutande utrymmen.
Författningskommentarer
Motsvarande bestämmelser finns i avsnitt 5:538 BBR.
Bestämmelsen anger att utvändiga utrymningspassager ska vara avskilda från byggnaden i övrigt med brandavskiljning. Bestämmelsen anger också ett antal undantag när brandavskiljning inte krävs av olika anledningar.
Undantaget i andra stycket avser situationer där tillräckligt skyddsavstånd uppnås från oklassade ytor i till exempel yttervägg. Mätningen från oklassad yta avser mätning i planet på samma sätt som gäller för strålande ytor enligt avsnitt 5:553 och 5:611 BBR. Skyddsavståndet motsvarar vad som gäller i BBR som skydd mellan olika brandceller. Se Figur 8. Eftersom detta accepteras som skydd i BBR även mot brandcell som innehåller utrymningsväg kan det accepteras mot en utvändig utrymningspassage. Undantaget omfattar inte avstånd i höjdled.

Figur 8. Planskiss som redovisar hur horisontellt skyddsavstånd från oklassad yta till utvändiga utrymningspassager ska mätas.
Undantaget i tredje stycket avser att utrymmande som befinner sig i utrymningspassagen har möjlighet att förflytta sig till säker plats åt två olika riktningar. Till exempel en loftgång där ett trapphus är beläget i respektive ände. Detta kan accepteras eftersom det innebär att utrymmande inte riskerar att bli instängda av en brand som blockerar utrymningspassagen.
Motivet för undantaget i fjärde stycket är att konsekvenserna för byggnadens utrymningsmöjligheter av att en utvändig utrymningspassage påverkas av branden kan förväntas bli begränsade om anslutande utrymmen även har möjlighet till räddningstjänstassisterad utrymning. En förutsättning för detta är dock att branden inte samtidigt påverkar den räddningstjänstassisterade utrymningsmöjligheten från dessa utrymmen. Detta kan till exempel tillgodoses genom att räddningstjänstassisterad utrymning för loftgångsbyggnader kan ske på motsatt sida byggnaden som den utvändiga utrymningsvägen.
Syftet är att skydda utrymmande som befinner sig i utvändiga utrymningspassager.
Bestämmelsen motsvarar i huvudsak den kravnivå som följer av BBR. Kravet i BBR gäller dock enbart loftgångar och enbart loftgångar som utgör enda utrymningsväg. Genom författningsförslaget generaliseras kravet till att brandavskiljning som utgångspunkt ska finnas mellan alla utvändiga utrymningspassager och byggnaden i övrigt. Detta innebär att samma säkerhetsnivå blir gällande för situationer med likartad riskbild. Undantagen innebär att loftgångshus i praktiken kan utformas på samma sätt som enligt BBR.
Kravet i BBR som anger att dörr mellan trapphus och loftgång ska utföras i brandteknisk klass E 15 återfinns i 5 kap. 41 §.