8 § Tillförlitlighet i tekniska system

Preciserade krav - Tillförlitlighet i tekniska system

8 §
Tekniska system som är av betydelse för möjligheten till utrymning vid brand ska upprätthålla avsedd funktion vid strömbortfall.

Kommunikationssystem och styrningar av brandtekniska installationer ska ha skydd mot felfunktion på grund av brand till dess att avsedd funktion har uppnåtts.

Trots första stycket får följande vara utformat utan att upprätthålla avsedd funktion vid strömbortfall:

  1. Dörröppningsautomatik om denna är utformad med skydd mot strömbortfall på grund av brand och dörren ändå kan öppnas manuellt.
  2. Allmänbelysning.
  3. Hiss som vid strömbortfall går till närmaste stannplan varifrån utrymning kan ske.
  4. Anordning som gör det möjligt att återvända efter passage enligt 35 § om denna är utformad med skydd mot strömbortfall på grund av brand.

Författningskommentarer

Motsvarande bestämmelser finns i avsnitten 5:1, 5:248, 5:342, 5:343 och 5:549 BBR. Jämfört med BBR har dock kravet preciserats ytterligare för några situationer, vilket medför en ökad tydlighet i tillämpningen.

Syftet är att ange nivån på tillförlitligheten i tekniska system som krävs enligt detta kapitel.

Utgångspunkten är att tekniska system som är nödvändiga för att säkerställa möjligheten till utrymning ska upprätthålla sin brandtekniska funktion oberoende av vad strömbortfallet beror på. Det innebär normalt att nödströmsförsörjning behövs för system som inte automatiskt ställs i brandläge vid strömbortfall. Någon generell tid som funktionen ska uppfyllas är inte angiven i förskriften utan den behöver anpassas utifrån respektive installations syfte och hur väsentligt den är för att säkerställa utrymningen. I 2 kap. regleras dock specifika tider för vissa tekniska system. Till exempel anges tiden direkt i föreskrift för nödbelysning.

Motivet för att det enligt tredje stycket 1 är acceptabelt med lägre krav på strömförsörjningen för dörröppningsautomatik är att det trots ett strömbortfall till byggnaden fortfarande är möjligt att öppna dörren, även om det innebär att dörren inte blir tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga. För att dörren ska vara möjlig att öppna manuellt ska dock öppningskraften i händelse av strömbortfall inte överstiga kraven i 5 kap. 34 §. Obser­vera även att dörröppningsautomatiken ska ha ett skydd mot strömbortfall på grund av brand i byggnaden, vilket gör att funktionen säkerställs vid brand i byggnaden utanför dörrens omedelbara närhet. Skydd mot strömbortfall på grund av brand kan exempelvis uppnås genom brandskyddad kabel eller att kablage förläggs i annan brandcell än den som dörren betjänar.

Motivet för att det enligt tredje stycket 2 är acceptabelt att allmänbelysning ut- förs utan skydd mot strömbortfall är att det finns krav på nödbelysning i de fall belysning krävs för att möjliggöra betryggande utrymning. Nödbelysningen utgör då ett komplement till allmänbelysningen.

Motivet för att hissar enligt tredje stycket 3 får utföras utan skydd mot strömbortfall om dessa går till närmaste stannplan är att personer då inte riskerar att bli instängda vid brand och utsatta för kritiska förhållanden i hisskorgen.

Motivet för att tredje stycket 4 medger att anordning som gör det möjligt att återinrymma efter passage får utföras utan skydd mot strömbortfall om denna har ett skydd mot strömbortfall på grund av brand är att denna funktion är avsedd att användas när en del av brandskyddet redan inte fungerat som avsett, till exempel en rökfylld utrymningspassage. Det är därför rimligt att acceptera att funktionen enbart uppnår ett skydd mot strömbortfall på grund av brand. Undantaget medges inte för 7 kap. 36 § eftersom utrymningsstrategin i dessa verksamheter är sådan att personalen vid en utrymning alltid kan behöva återvända in i byggnaden.

Närmare överväganden avseende tillförligheten i tekniska system finns i avsnitt 6.12.