19 § Avstånd till en utrymningsdörr

Preciserade krav - Avstånd till en utrymningsdörr

19 §
Avstånd till en utrymningsdörr ska vara högst följande:

  1. Verksamhetsklass 1, 3A, 3B, 3C och 5B: 45 meter.
  2. Verksamhetsklass 2A, 2B, 4, 5A och 5C: 30 meter.
  3. Verksamhetsklass 2C: 15 meter.

Avståndet ska minskas med en tredjedel om mycket snabb initial brandspridning kan förväntas.

Trots första stycket får avståndet räknas till fönster eller motsvarande för utrymning om det är högst 15 meter och utrymning via fönster eller motsvarande accepteras enligt 13 § eller 14 §.

Trots första stycket får avståndet vara 45 meter i garage med god överblickbarhet i verksamhetsklass 2A och 2B.

Trots första stycket får avstånd mätas till alternativ utrymningsdörr om utrymningsdörr finns tillgänglig inom brandcellen.

Avståndet ska mätas så att riktningsförändringarna är rätvinkliga.

Författningskommentarer

Motsvarande bestämmelser finns i avsnitt 5:331 BBR.

Vid mätning av avstånd ska alla riktningsförändringar antas ske rätvinkligt för att dimensioneringen ska ske utifrån det mest ogynnsamma fallet. Utgångspunkten är att avståndet mäts till utrymningsdörr. Avståndet får dock mätas till alternativ utrymningsdörr men det förutsätter att utrymningsdörr ändå finns tillgänglig inom brandcellen. Motivet är att säkerställa att brandceller inte förses med tillgång till enbart alternativa utrymningsdörrar.

Exempel på verksamheter som kan medföra mycket snabb initial brandspridning vid tillämpning av andra stycket kan vara trä- eller plastvarufabriker eller vissa höglager i industrin.

Observera att det inte är tillåtet att tillämpa tredje stycket för fönster eller motsvarande där räddningstjänstassisterad utrymning tillämpas, eftersom avstånd till dessa inte är relevant med hänsyn till de risker som föreskriften avser att hantera.

Med god överblickbarhet avses i fjärde stycket dels att garaget är överblickbar, dels att utrymningsvägar är synliga från huvuddelen av garaget eller synliga genom enbart kortare förflyttning.

Syftet med att ställa krav på det maximala avståndet till utrymningsväg är att säkerställa att personer alltid är tillräckligt nära en utrymningsväg. Avståndet till utrymningsväg påverkar bland annat komplexiteten i lokalen som har en inverkan på orienterbarheten i utrymmet där kortare avstånd till utrymningsväg minskar risken för att personer går fel. Avståndet till utrymningsväg påverkar också antalet utrymningsvägar som faktiskt kommer att krävas från lokalen i förhållande till dess storlek. Större lokaler kan förväntas rymma fler personer och samtidigt kräva fler utrymningsvägar. Avståndet till utrymningsväg påverkar också tiden för förflyttning till utrymningsvägen.

För att möjliggöra utformningar som medför motsvarande kravnivå som BBR tillåts 45 meter i garage som utgör verksamhetsklass 2A eller 2B. Motivet för att tillåta det är att överblickbarheten kan antas kompensera för att personer inte har lokalkännedom.

Föreskriften är en del av en ny modell för avstånd till utrymningsväg. Denna modell och dess konsekvenser redogörs för närmare i avsnitt 6.16.