38 § Allmänbelysning för utrymning

Preciserade krav - Allmänbelysning för utrymning

38 §
Allmänbelysning ska finnas i följande utrymmen:

  1. Utrymningspassager.
  2. Verksamhetsklass 2B och 2C, tillhörande utrymningspassager och omedelbart utanför utrymningsdörr till säker plats.

Allmänbelysningen ska uppfylla kraven på belysning i Boverkets föreskrifter 2024:9 om säkerhet vid användning av byggnader.

Allmänbelysningen i utrymningspassager som är längre än 30 meter och i utrymningspassager som betjänar fler än två plan ska vara utformad så att två efter varandra följande ljuspunkter inte slocknar till följd av samma fel.

Allmänbelysningen ska tändas automatiskt vid aktiverat utrymningslarm i verksamhetsklass 2B och 2C som kan förväntas ha svag eller släckt allmänbelysning.

Författningskommentarer

Motsvarande bestämmelser finns i avsnitt 5:342 och 5:352 BBR.

Allmänbelysning kan normalt förväntas finnas i så gott som samtliga utrymmen i en byggnad. Ett explicit krav ställs därför enbart på sådana utrymmen där det är tänkbart att allmänbelysning annars inte skulle förekomma men där det är nödvändigt för utrymningssäkerheten.

Långa utrymningspassager och utrymningspassager som betjänar tre plan eller fler ska vara utformade så att två efter varandra följande ljuspunkter inte slocknar till följd av samma fel. Detta kan åstadkommas till exempel genom att de är anslutna till olika gruppsäkringar och jordfelsbrytare.

Syftet med allmänbelysningen är att ge belysning så att utrymmande kan orien­tera sig i byggnaden, identifiera utrymningsvägar och förflytta sig säkert. I verksamhetsklass 2B och 2C ska därför allmänbelysningen tändas automatiskt vid utrymningslarm om verksamheten kan förväntas bedrivas med svag eller släckt belysning, exempelvis i teater-, biograf- eller nattklubbsverksamhet.

Syftet med att ställa krav på allmänbelysning även utanför utrymningsdörr till säker plats är att skapa relativt goda belysningsförhållanden utanför för att säkerställa att personer ges möjlighet att fortsätta sin förflyttning bort från dörren och därmed inte reducera personflödet ut genom dörren.

Tidigare krav på belysningsstyrka för allmänbelysning om 100 lux har ersatts av hänvisning till kraven som framgår av Boverkets förslag till föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader. I normalfallet bör fortfarande 100 lux kunna användas som en riktlinje även om nivån kan anpassas i vissa fall. Exempelvis på loftgångar kan även en lägre belysningsstyrka vara acceptabel i syfte att undvika störningar och bländning nattetid.

Kravet på allmänbelysning direkt utanför utrymningsdörr från verksamhetsklass 2B och 2C saknar motsvarighet i BBR. Detta är dock i linje med att krav ställs på nödbelysning utanför dörr till säker plats. Det är dock inte självklart att allmänbelysning installeras. Eftersom nödbelysning endast tänds vid strömbortfall krävs även allmänbelysning för att utrymmet utanför utrymningsdörren ska vara belyst även om strömmen inte bryts.

Kravet på skydd mot fel för allmänbelysningen i utrymningspassager som är längre än 30 meter saknar motsvarighet i BBR. Motivet är att säkerställa att allmänbelysning i långa utrymningspassager uppnår samma nivå på tillförlitligheten som motsvarande skydd i trapphus eftersom även långa utrymningspassager kan vara svåra att orientera sig och förflytta sig i.

Krav på skydd av kablar till allmänbelysning i trapphus Tr1 och Tr2 finns inte i författningsförslaget eftersom det ersatts av krav på nödbelysning i samtliga trapphus Tr1 och Tr2, och inte enbart i byggnader med fler än åtta våningsplan, se författningskommentar till 7 kap. 40 §.