Vid en brand är det viktigt att människor snabbt kan sätta sig i säkerhet eller räddas och tillgången till utrymningsvägar ur en lokal är ett sätt att uppfylla en tillräcklig utrymningssäkerhet i en byggnad.
I de fall många personer kan vistas bakom stängda dörrar räcker dock inte de generella kraven på tillgång till utrymningsvägar eftersom vägen till utrymningsvägarna kan bli blockerad av eld och brandgaser före det att personer i rummet upptäcker att det brinner. Detta är så kallade avskilda mötesrum.
Går det att utrymma från rummet via en annan utrymningsväg så är detta en tillräckligt säker utformning av utrymningssäkerheten från ovan nämnda lokaler men om personer måste passera ett utanförliggande rum eller en korridor för att nå alla tillgängliga utrymningsvägar så ställs det vissa särskilda krav på utformningen för att en tillräcklig säkerhet ska uppnås. Dessa förutsättningar och krav beskrivs under BBR avsnitt 5:348 och återges kortfattat här:
- I de fall ett avskilt mötesrum ska kunna inhysa fler än 30 personer och personer måste passera utförliggande rum eller korridor för att nå sina utrymningsvägar
samt
- I de fall ett avskilt mötesrum ska kunna inhysa fler än 10 personer, personer måste passera utförliggande rum eller korridor för att nå sina utrymningsvägar och gångavstånd från dörr ur mötesrummet till närmsta utrymningsväg överstiger 10 meter krävs (enligt förenklad dimensionering) utrymningslarm i det avskilda mötesrummet. Utrymningslarmet ska aktiveras av automatiskt brandlarm med detektionsområde som minst omfattar utrymmet eller korridoren som måste passeras för att nå utrymningsvägarna.
Syftet med att ställa krav på rum som enligt BBR uppfyller definitionen på ett avskilt mötesrum, är att minska risken för att bli innestängd vid brand.
Mer specifikt bedöms rådet avse möjligheten att ta sig ut vid brand utanför det avskilda mötesrummet men inom brandcellen. Syftet bedöms vara att begränsa risken, för att ett större antal personer i ett enskilt rum, inte i tid märker att vägen till utrymningsväg spärras av brand/rök utanför rummet. I dessa fall krävs att utrymning påkallas i ett tillräckligt tidigt skede av branden.
Brandskyddskanalen gör bedömningen att även rum där det inte förekommer möten kan utgöra ett avskilt mötesrum.
Boverket har exempelvis svarat att ett klassrum kan komma att betraktas som ett avskilt mötesrum. Även omklädningsrum kan komma att betraktas som ett avskilt mötesrum.
BSK-Tips: Exempel på avskilda mötesrum bedöms mot ovanstående bakgrund t.ex. kunna vara klassrum, omklädningsrum, större samlingsrum eller kontor etc.