Brandtätningar

Sammanfattning

För brandavskiljande konstruktioner är den svagaste länken ofta tätningen av genomföringar. På marknaden finns ett stort urval av brandtätningsprodukter, men för att säkerställa att genomföringen inte försämrar byggnadsdelens brandmotstånd är det avgörande att välja rätt produkt och använda den enligt dess testade och godkända monteringsanvisning.

Alla brandtätningsprodukter har specifika begränsningar beroende på omgivande konstruktion och vilka byggnadsdelar de är avsedda för. En produkt som är godkänd för genomföringar i ett betongbjälklag är exempelvis inte nödvändigtvis godkänd för att täta skarvar mellan lättväggar. Därför är det viktigt att noggrant studera produkternas godkännanden och montageanvisningar för att säkerställa korrekt installation.

Vanligt förekommande brandtätningsprodukter är brandtejp, brandmanschett, brandskyddsmassa, brandskum samt olika akryl- och silikonbaserade brandfogmassor.

Syftet med brandtätningar är att under en bestämd tid förhindra spridning av brand och brandgaser genom öppningar och genomföringar i brandtekniskt avskiljande konstruktioner.

Produkthjälpen hittar du snart stöd med att välja rätt brandtätningsprodukt.

Avsnitt

Är det något särskild du vill att vi tar upp i en guide eller som ett topic? Maila era önskemål till oss på Brandskyddskanalen så tar vi hänsyn till det i vår prioriteringslista för publiceringar.

Missa inte Brandskyddskanalens Q&A som finns under respektive avsnitt i Brandskyddsreglerna. Saknar du någon fråga? Maila din fråga till oss på Brandskyddskanalen så kan den bli besvarad och publicerad.

BSK-Tips: Genom att placera muspekaren över länkar kan ytterligare information erhållas.