Varför föreskrifterna finns
1 §
Syftet med dessa föreskrifter är att arbetsplatser ska utformas så att ohälsa och olycksfall förebyggs och förutsättningar ges för en god arbetsmiljö.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
2 §
I arbetsmiljölagen (1977:1160) och i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar finns grundläggande bestämmelser om hur arbetsgivaren ska organisera, genomföra och följa upp sitt arbetsmiljöarbete, för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall i arbetet och uppnå en tillfredställande arbetsmiljö. Vidare framgår vilka som ska medverka i arbetet.
I dessa föreskrifter finns bestämmelser med preciserade krav för det systematiska arbetsmiljöarbetet, som kan gälla undersökningar av arbetsmiljön, bedömningar av risker och åtgärder som ska vidtas. Det finns också preciseringar som kan gälla särskilda krav på kunskaper eller hur vissa arbetsmiljöuppgifter ska fördelas.
BSK-Tips:
En del av det systematiska arbetsmiljöarbetet är att bedriva och kontrollera ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA). SBA ska bedrivas av såväl fastighetsägaren (förvaltaren) som verksamhetsutövaren i en byggnad. Vilket ansvar som faller på vilken part ska regleras i en gränsdragningslista i de fall verksamhetsutövare och fastighetsägare inte är samma juridiska person.
Krav på fastighetsägares och verksamhetsutövares systematiska brandskyddsarbete finns i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. Brandskyddskanalens guide över systematiskt brandskyddsarbete hittar du här.