Skydd mot brand- och brandgasspridning inom byggnad
4.1 Verifiering av avskiljande förmåga mellan brandceller
4.1.1 Analysmodell
Allmänt råd
Vid analys av avskiljande förmåga för byggnadsdelar bör den maximala temperaturen och de maximala strålningsnivåerna på den icke brandutsatta sidan (motsatt sida) inte vara högre än godtagbar nivå för samtliga aktuella scenarier.
4.1.2 Erfordrade brandscenarier
Allmänt råd
Erfordrade brandscenarier bör identifieras och motiveras så att de utgör en trolig värsta påfrestning för byggnadens brandskydd. Hänsyn bör tas till storlek på brandceller, dess öppningar, genomföringar och liknande.
4.1.2.1 Brandförlopp
Allmänt råd
Avskiljande förmåga för brandcellsskiljande konstruktionsdelar kan verifieras med modell av naturligt brandförlopp enligt SS-EN 1991-1-2, bilaga A. Dimensionering bör ske för ett fullt utvecklat brandförlopp såvida inte annat kan påvisas, se även avdelning C, kap. 1.1.2 i EKS. Dimensionerande brandbelastning bör bestämmas med Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning, BBRBE.För avskiljande konstruktion som enligt förenklad dimensionering utförs i klass EI 60 eller högre bör den avskiljande förmågan bestämmas med full- ständigt brandförlopp, inklusive avsvalningsfasen. För lägre brandteknisk klass gäller del av fullständigt brandförlopp för den tid som klassbeteckningens tal anger, exklusive avsvalningsfasen. För byggnadsdelar som enligt förenklad dimensionering utförs i klass EI 90 eller högre bör dimensionerande brandbelastning ökas med 50 %. (BFS 2013:12)
4.1.2.2 Påverkan av automatiska släcksystem
Allmänt råd
Hänsyn kan tas till inverkan av automatiskt släcksystem enligt BBR 5:252 genom att den dimensionerande brandbelastningen minskas till 60 % av sitt ursprungliga värde.
4.1.3 Godtagbar påfrestning
Allmänt råd
Vid dimensionering av avskiljande konstruktion med modell av naturligt brandförlopp bör temperaturen på den icke brandutsatta sidan av byggnads- delen uppgå till högst 200 °C i genomsnitt och 240 °C i enstaka punkter.Täthet (I) hos avskiljande konstruktion bör utformas på samma sätt som för motsvarande brandteknisk klass enligt BBR. Vid bedömning av täthet bör särskild hänsyn tas till att byggnadsdelar kan deformeras eller skadas vid en brand.
Brandteknisk klass EI kan bytas mot klass E om säkerheten för utrymmande är god och sannolikheten för brandspridning inte ökar. Kravet kan anses vara uppfyllt om dörrar, väggar och liknande är placerade så att avståndet till utrymmande personer eller brännbart material är så långt att strålningsnivån inte överstiger 2,5 kW/m2. Högre strålningsnivåer kan vara acceptabla om tidsaspekterna för utrymning och antändning beaktas.
4.2 Ventilationstekniskt brandskydd
4.2.1 Analysmodell
Allmänt råd
Analytisk dimensionering av en byggnads ventilationstekniska brandskydd kan genomföras med följande metoder:
- Säkerställd flödeskontroll vid brand, s.k. fläkt i drift, där fläktar eller fläktar i kombination med andra skyddslösningar, används för att begränsa mängden brandgaser som sprids till andra brandceller i byggnaden.
- Tryckavlastning av brandrummet som aktiveras på ett tidigt stadium med exempelvis automatiskt brandlarm. Aktivering bör säkerställa att brandrummet tryckavlastas så att risken för spridning av brand- och brand- gas till andra brandceller begränsas.
- Tryckavlastning av ventilationskanaler som aktiveras på ett tidigt stadium med exempelvis automatiskt brandlarm. Aktivering bör säkerställa att ventilationskanaler tryckavlastas så att risken för spridning av brand- och brandgas till andra brandceller begränsas. Tryckavlastning av ventilations- kanaler bör inte tillämpas för utrymmen i skyddsnivå 1.
Utformning med metoderna ovan förutsätter verifiering genom beräkning eller med provning som underlag. Hänsyn bör tas till aktuella tryckfall samt termiska stigkrafter i vertikala kanaler som följd av brandgaser med hög temperatur.
4.2.2 Erfordrade brandscenarier
Allmänt råd
Erfordrade brandscenarier bör identifieras och motiveras så att de utgör en trolig värsta påfrestning för byggnadens brandskydd vid olika tidpunkter av ett brandförlopp. Erfordrade brandscenarier bör inkludera olika konfigurationer av öppna och stängda fönster i byggnadens klimatskal samt eventuell interaktion mellan luftflöden genom olika delar av ventilationssystemet, exempelvis spiskåpor.
4.2.2.1 Brandförlopp
Allmänt råd
Vid bestämning av brandförlopp och brandflöde bör hänsyn tas till brand- tillväxt, brandrummets geometri och ventilationsförhållanden.
- Brandens tillväxthastighet bör i det tidiga brandförloppet motsvara tillväxthastighet 0,047 kW/s2 om inte annat kan påvisas.
- Brandflödet kan begränsas av en maximal tryckuppbyggnad som kan antas vara 1500 Pa om inget annat påvisas.
- I det tidiga brandförloppet kan dimensionerande brandgastemperaturen antas vara högst 350 °C.
- Brandgastemperaturen i det sena brandförloppet, dvs. när övertänd- ning har inträffat, kan bestämmas med modell för naturligt brandförlopp enligt SS-EN 1991-1-2, bilaga A eller motsvarande. Dimensionerande brandbelastning bör bestämmas med Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning, BBRBE. (BFS 2013:12)
4.2.2.2 Påverkan av automatiska släcksystem
Allmänt råd
Om brandcellen är försedd med ett automatiskt sprinklersystem eller boendesprinkler kan temperaturen i brandgaserna antas begränsas till den temperatur som råder vid sprinkleraktivering.
4.2.3 Övriga förutsättningar
Allmänt råd
Fläktar bör dimensioneras för att leverera erforderligt flöde vid de tryck- skillnader och brandgastemperaturer som är aktuella. Läckage via konstruktioner, installationer inom byggnad och klimatskärm bör beaktas.Hänsyn bör tas till tryckdifferenser som skapas av ventilationssystemet och som kan påverka möjligheten att öppna dörrar vid utrymning. Detta kan även gälla enskilda rum inom en brandcell. Regler om dörrar framgår av BBR avsnitt 5:335.
4.2.4 Godtagbar exponering vid brandgasspridning i ventilationssystem
Allmänt råd
Brandceller som innehåller utrymningsvägar eller sovande personer, t.ex. Vk3, Vk4, Vk5B och Vk5C, bör hänföras till skyddsnivå 1. Övriga brand- celler kan hänföras till skyddsnivå 2.För brandceller i skyddsnivå 1 bör acceptabelt gränsvärde för brandgas- spridning vara 1 % av den mottagande brandcellens volym.
För brandceller i skyddsnivå 2 bör acceptabelt gränsvärde för brand- gasspridning vara 5 % av den mottagande brandcellens volym.
4.3 Särskilda situationer
4.3.1 Trycksättning av utrymmen
Allmänt råd
Trycksättning kan användas för att ge ett skydd mot brand- och brandgas- spridning till utrymmen. SS-EN 12101-6 kan tillämpas för verifiering av trycksättning av trapphus. Som alternativ kan motsvarande metod användas för att verifiera att trycksättning av brandsluss eller annat utrymme ger ett tillräckligt skydd.