5.5.9 Bostad och boendeenhet

Bostad och boendeenhet

I författningsförslaget används begreppen bostad och boendeenhet för att beskriva verksamhetsklasser samt precisera när vissa krav ska gälla. Begreppet boendeenhet definieras i 1 kap. 4 §, medan bostad inte definieras av författningen. Användningen av begreppen är samma som i Boverkets förslag till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål.

Begreppet bostad används i författningen för att beskriva ett eller flera utrymmen som innehåller samtliga bostadsfunktioner. Exempel på vanligt förekommande typer av bostäder är en enskild bostadslägenhet i flerbostadshus, villa och komplementbostadshus. Begreppet bostad avser i författningsförslaget inte att inkludera till exempelvis ett gemensamt garage, källarförråd och liknande utrymmen i flerbostadshus. Enskilda garage, enskilda förråd och liknande utrymmen kan dock ingå i en bostad, exempelvis i en villa.

Begreppet boendeenhet används i författningen för att beskriva den delen av en bostad som är upplåten för enskilt bruk, i de fall en eller flera bostadsfunktioner delas i gemensamma utrymmen. I dessa fall utgörs bostaden av en boendeenhet samt en andel i utrymmen med gemensamma bostadsfunktioner. Ex­empel på vanliga typer av boendeenheter är studentrum i en studentkorridor och boenderum i särskilda boenden för äldre.

Begreppet bostad används främst i samband med verksamhetsklass 3A och 3C eftersom kraven som följer av dessa verksamhetsklasser är utformade utifrån en ordinär bostad där samtliga bostadsfunktioner finns inom bostaden.

Begreppet boendeenhet används främst för att beskriva kraven på brandskydd i de fall bostaden innefattar utrymmen som är gemensamma för flera bostäder och där boendeenheten då avser den delen av bostaden som är upplåten för enskilt bruk. I de preciserade kraven används begreppet i samband med verksamhetsklass 3B samt verksamhetsklass 5B.

Verksamhetsklass 3B avser en typ av boende där personer bor i enskilda rum (boendeenheter) men där vissa bostadsfunktioner delas i gemensamma utrymmen. Verksamhetsklassen medger att utrymningen från den enskilda boendeenheten kan ske över ett gemensamt utrymme. Det som i de preciserade kraven benämns som utrymningsdörr är därför normalt dörr från gemensamt utrymme till trapphus eller liknande. Dörren från den enskilda boendeenheten betraktas inte som utrymningsdörr. På motsvarande sätt avses med utrymningsdörr i verksamhetsklass 5B en dörr från till exempel gemensamma utrymmen till trapphus eller till det fria.

En studentkorridor med tillhörande gemensamma utrymmen betraktas normalt som en verksamhet vilken till exempel ska utgöra egen brandcell mot andra verksamheter. Samtidigt ska respektive boendeenhet också utformas som en brandcell.