8 kap. Skydd mot skadlig klimat- och miljöpåverkan i arkivlokalen

Skydd mot skadlig klimat- och miljöpåverkan i arkivlokalen

1 § Arkivlokalen ska avseende temperatur, relativ luftfuktighet, luftens renhet och övriga miljöfaktorer, vara anpassad till de handlingar som förvaras där.

I arkivlokalen och dess byggnadskonstruktioner, ytskikt och inredning får det endast användas material som inte påverkar handlingarna negativt.

Handlingarna får inte utsättas för annat ljus än det som krävs för deras vård och åtkomst.

Handlingar som kan påverka varandra negativt ska förvaras åtskilda.

Allmänna råd: Luftföroreningar såsom svaveldioxid, kväveoxider m.fl. har en menlig inverkan på handlingarna. Om arkivlokalen ligger i en omgivning med förorenad luft bör tilluften renas genom avskiljning av både fasta och gasformiga föroreningar.

Kraven på luftens renhet är olika för olika slag av handlingar. Vid höga krav på luftens renhet bör en reningsutrustning monteras i till- och återluftskanaler-na. Vidare bör ett övertryck på 5-10 Pa skapas i arkivlokalen. Övertrycket hindrar orenad luft från att tränga in i arkivlokalen. För att övertrycket ska kunna behållas bör en luftsluss byggas mellan arkivlokalen och angränsande utrymme. Om ett övertryck skapas är det av särskild vikt att arkivlokalens om-slutande byggnadsdelar utförs på så sätt att de inte skadas på grund av fuktdiffusion och fuktkonvektion.

2 § Arkivlokalen får inte stå i direkt kontakt med utomhusmiljön. Infart och gång- eller transportväg till arkivlokalen ska vara försedd med luftsluss.

Luftsluss behöver inte finnas för nödutrymningsväg i yttervägg i arkiv- lokalen om nödutrymningsvägen endast är avsedd för utrymning vid nödsituation.

3 § Lufttemperaturen och den relativa luftfuktigheten i arkivlokalen ska hållas stabil och kontrolleras fortlöpande. Kontrollerna och eventuella åtgärder ska dokumenteras.

Allmänna råd: Generellt innebär en lägre förvaringstemperatur att livslängden hos handlingarna ökar under förutsättning att luftfuktigheten kan hållas vid en lämplig och konstant nivå. Dygnsvariation för lufttemperatur bör inte vara större än ± 2 °C. För den relativa luftfuktigheten bör dygnsvariationen inte vara större än ± 5 %. Vid långtidsförvaring av handlingar bör arkivlokalens lufttemperatur och relativa luftfuktighet ha följande värden.

MaterialLufttemperaturRelativ luftfuktighet
Papper≤ 18 °C35 %
Magnetiska databärare≤ 15 °C30 %
Optiska databärare *≤ 18 °C35 %
Film- och bildmaterial i svart/ vitt≤ 18 °C30 %
Film- och bildmaterial i färg≤ -5 °C30 %
Nitratfilm och negativ **≤ 2 °C30 %
Acetatfilm ***≤ 2 °C30 %
Mikrofilm (säkerhetsexemplar)≤ 12 °C30 %

4 § För handlingar som kräver konditionering ska ett särskilt konditione- ringsutrymme anordnas.

Allmänna råd: Vid flyttning av handlingar till och från arkivlokalen kan handlingarna bland annat utsättas för temperaturskillnader som påverkar handlingarna negativt, som kondensbildning eller skiktlossning, t.ex. på fotografiskt material och andra analoga databärare. Syftet med konditioneringsutrymmet är att låta handlingarna successivt anpassa sig till den miljö som de ska föras till.