5. Förutsättningar för Imkanal klass 1a

Förutsättningar för Imkanal klass 1a

5.1. Imkanalens sträckning och avluftsöppning

Återluft får inte tas från imkanaler. Renings- eller filtreringsanordning upphäver inte detta.

5.1.1 Vid förbränning av fasta eller flytande bränslen

Imkanaler i klass 1a som betjänar matlagningsugnar, hällar, grillar och spisar etc. som drivs genom förbränning av fasta eller flytande bränslen ska utföras så att eventuell avvikelse från vertikal riktning inte påverkar brandsäkerheten med hänsyn taget till värmerörelser.

Avluft från imkanaler i klass 1a som betjänar matlagningsugnar, hällar, grillar och spisar etc. som drivs genom förbränning av fasta eller flytande bränslen ska dels mynna 1,0 meter över taktäckningen, dels över nock, om inte särskilda förhållanden föreligger.

5.1.2 Vid el- eller gasdriven storköksutrustning

Avluft från imkanaler i klass 1a som betjänar el- eller gasdriven storköksutrustning ska spridas på hög höjd, till exempel minst 300 mm ovanför byggnadens yttertak.

5.2. Skydd mot brandspridning, allmänt

5.2.1 Brandklass och brandskyddsavstånd inom köket/brandcellen

Vid förbränning av fasta eller flytande bränslen

Imkanaler i klass 1a som betjänar matlagningsugnar, hällar, grillar och spisar etc. som drivs genom förbränning av fasta eller flytande bränslen ska utföras i lägst klass EI 60, samt med ett minsta brandskyddsavstånd av 50 mm mellan isoleringens utsida och brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning, om inte annat avstånd deklareras av tillverkaren med stöd av provning.

Anvisning EI 60, utan stöd av provning

Kanalen isoleras med obrännbar isolering i klass A2-s1,d0, motsvarande EI 60 + 50 mm till brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning.

Vid el- eller gasdriven storköksutrustning

Imkanaler i klass 1a som betjänar el- eller gasdriven storköksutrustning kan utföras oisolerade inom det betjänade utrymmet inom brandcellen där storköket inryms, förutsatt att ett erforderligt brandskyddsavstånd upprätthålls mellan kanalens utsida och brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning.

Anvisning E 60, utan stöd av provning

Kanalen monteras på ett avstånd av 100 millimeter från brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning.

5.2.2 Brandklass och brandskyddsavstånd utanför köket/brandcellen

Lägst EI 60 utanför det betjänade utrymmet i brandcellen där köket inryms, med ett minsta brandskyddsavstånd av 50 mm mellan isoleringens utsida och brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning, om inte annat avstånd deklareras av tillverkaren med stöd av provning.

Anvisning EI 60, utan stöd av provning

Kanalen isoleras med obrännbar isolering i klass A2-s1,d0, motsvarande EI 60 + 50 mm till brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning.

5.2.3 Upphängningsanordningar

Kanalsystemet ska upphängas eller fästas i enlighet med kanaltillverkarens dokumenterade anvisningar. Upphängningsanordningar ska svara minst mot erforderlig brandteknisk byggnadsklass och brandcellsklass

5.2.4 Anslutning av andra kanaler

Kanalsystemet ska betjäna de funktioner som krävs för matlagning. Andra frånluftsfunktioner får inte anslutas till systemet.

5.2.5 Värmeåtervinning

Vid förbränning av fasta eller flytande bränslen

Imkanaler i klass 1a som betjänar matlagningsugnar, hällar, grillar och spisar etc. som drivs genom förbränning av fasta eller flytande bränslen får inte anslutas till värmeåtervinnings- aggregat, utan ska anordnas så att en fri väg för brandgaser upprätthålls från matlagnings- utrymmet till det fria.

Vid el- eller gasdriven storköksutrustning

Imkanaler i klass 1a som betjänar el- eller gasdriven storköksutrustning får anslutas till värmeåtervinningsaggregat om aggregatrummet som imkanalen mynnar i antingen står inom samma brandcell som det betjänade utrymmet i storköket eller om aggregatrummet utgör en egen brandcell, skild från byggnadens övriga brandceller. Beakta dock eventuella brand- eller funktionsrisker.

5.2.6 Brandgasspjäll, brand/brandgasspjäll

Brandgasspjäll och brand/brandgasspjäll får inte användas.

5.3. Täthet

Som minimum ska täthetsklass C uppfyllas enligt SS-EN 12237 för cirkulära kanaler respektive SS-EN 1507 för rektangulära kanaler.

Vid rinnande vatten genom kanalsystemet får, utöver täthetsklass C, vatten inte tränga ut ur kanalsystemet. Täthetsklassen för imkanaler av klass 1a ska betecknas Vti, Vätsketät imkanal.

Anvisning, Vätsketät imkanal

Täthetskravet gäller samtliga berörda komponenter i kanalsystemet. Provning av täthet ska vara utförd och provningsresultatet dokumenterat innan kanalsystemet tas i drift.

Vägledning, Vätsketät imkanal

Provning av täthet kan göras vid tillverkningen av kanalen. Om så inte har skett, kan provning göras efter att kanalen har installerats, av installatören eller av den som är utsedd att utföra besiktning av imkanalsystemet.

Vägledning, Vätsketät imkanal, provning av täthet

Provning av täthet utförs genom att kanalsystemet sköljs invändigt med vatten samtidigt som kanalsystemet genomsöks efter läckage. Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt skarvar och fogar.

5.4. Rengöring och underhåll

Imkanaler ska kunna rengöras enligt vad som anges för respektive klass. Utförandet av kanalsystemet vid torr och våt rengöringsteknik skiljer sig vad gäller hanteringen och avled- ningen av tvättvätska och restprodukter, inte vad gäller rensluckors placering eller antal.

Vägledning

Lämpliga utföranden av rensluckor och andra underhållskomponenter framgår av SS-EN 12097:2006, Luftbehandling – Ventilationskanaler – Krav på kanal- komponenter för underlättande av underhåll.

Imkanalsystemet ska kunna rengöras genom våt rengöringsteknik. Imkanalsystemet ska vara utfört med lutning mot dräneringspunkter. Erforderlig lutning ska vara tillräcklig för att avleda vätska. Lutningen ska vara större än kanalmaterialets råhet i millimeter per meter.

Anvisning, våt rengöringsteknik

Imkanalen ska vara utförd så att rengöring av samtliga inre kanalytor är möjligt.

Rensluckor och andra tillträdes- och underhållskomponenter ska vara lätt åtkomliga och lätt öppnings- och stängningsbara. Rensluckor, dräneringspunkter och andra rengörings-, tillträdes- och underhållskomponenter ska bestå av material som svarar mot imkanalens klassbeteckning och imkanalens skydd mot brandspridning. Dränering av vätska vid våt rengöring ska ske via ledning i förbindelse med matlagningsutrymmets fettavskiljare.

Fläktar och aggregat ska vara placerade högre än toppen av den till aggregatet anslutna vertikala kanalen för att möjliggöra dränering av vätska från fläkt-/aggregatrum till fettavskiljare, om förbindelse mellan fläkten eller aggregatet och fettavskiljaren inte kan anordnas på annat sätt.

Dräneringspunkter ska vara försedda med avstängbara kulventiler. Om dräneringspunkter eftermonteras ska kanalsystemet först genomsköljas med vatten. Vattenansamlingar i kanalsystemet utvisar därefter lämpliga placeringar för dräneringspunkterna.

Anvisning, placering av rensluckor

Rensluckor ska placeras:

  • vid dimensionsändringar
  • vid riktningsändringar överstigande 45°
  • så rensavståndet är maximalt 7,5 meter på horisontell rak kanalsträcka
  • vid dräneringspunkter
  • före och efter komponent monterad i kanal
  • i toppen och botten av vertikal kanal
  • på sidan eller ovanför kanal

5.5. Beteckning

Imkanalen ska betecknas med berörda egenskaper enligt berörd klass och täthetsklass. Respektive parameter ska vara av en klass som lägst motsvarar den som krävs, eller av en högre klass enligt följande ordning:

1a > 1b > 2a, 2b > 3 Vti, C

Anvisning Märkskylt

Den färdiga beteckningen ska anges på en beständig märkskylt som placeras väl synlig i matlagningsutrymmet eller på imkanalen, enligt nedan angivet exempel:

Typ: Fettbrandsbeständig imkanal klass 1a

Standard: ISO 6944-2

Systemplacering: Fastighetsbeteckning, lokal, adress och ort.

Användningsområde: All förekommande typ av matlagning.

Brandklass och brandskyddsavstånd inom köket/brandcellen: EI 60 + 50 mm till brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning.

Brandklass och brandskyddsavstånd utanför köket/brandcellen: EI 60 + 50 mm till brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning.

Täthetsklass: Vti, C

Installatör: NN

OBS! Imkanalen ska normalt rengöras 3 ggr/år. En kommun kan besluta om annat intervall, av brandskyddsmässiga skäl.

5.6. Materialkrav, allmänt

5.6.1 Kanalsystem

Material som genomgått och klarat provning enligt ISO 6944-2. Kanalsystemet ska utformas, sättas samman och betecknas i enlighet med tillverkarens anvisningar.

a) Materialkrav utan stöd av provning

Rostfritt stål.

Anvisning

Det rostfria stålet ska vara austenitiskt. Godstjockleken ska vara lägst 1,0 millimeter.

Vägledning

Följande stålkvaliteter kan användas

Legering enligt SS- EN10088ASTMDINÄldre svensk standard
X5CrNi 18-10TP 304W.1.4301SS 2333
X6CrNiTi 18-10TP 321W.1.4541SS 2337
X6CrNiTi 18-10TP 304LW.1.4306SS 2352
X3CrNiMo 17-13-3TP 316W.1.4436SS 2343
X2CrNiMo 17-12-2TP 316LW.1.4404SS 2348
X6CrNiMoTi 17-12-2TP 316TiW.1.4571SS 2350

5.6.2 Isolering

Material av klass A2-s1,d0 (mineralull eller annat obrännbart material). Isoleringen ska vara utförd utan genomgående skarvar.

Anvisning

Vid val av isolering bör hög densitet samt låg konduktivitet eftersträvas. Om byggskivor används som isolering får dessa ej kunna kalcinera (gipsskivor kan således ej användas som isolering).

5.6.3 Sammanfogning och fogmaterial

Utan stöd av provning

Bultade flänsförband eller annan sammanfogning enligt tillverkarens anvisningar. Ingen del av sammanfogningen bör gå in i kanalen och påverka den fria öppna arean eller riskera att skapa områden som inte blir möjliga att rensa och tömma på vatten/fett.

Fogmaterialet eller packningen och den färdiga fogen skall uppfylla kanaltillverkarens dokumenterade anvisningar.

Anvisning

Fogen ska förseglas med ett material som är dokumenterat ång- och kemikaliebeständigt, vibrationssäkert samt beständigt mot oljor och fetter.