8. Förutsättningar för Imkanal klass 2b

Förutsättningar för Imkanal klass 2b

8.1. Imkanalens sträckning och avluftsöppning

Återluft får inte tas från imkanaler. Renings- eller filtreringsanordning upphäver inte detta.

Avluft från imkanaler i klass 2b får spridas på annan hygieniskt och brandtekniskt lämplig plats, om en utredning av de faktiska förhållandena visar att detta inte medför att elak lukt eller föroreningar förs tillbaka till byggnadens luftintag, öppningsbara fönster, dörrar, balkonger och dylikt eller till närliggande byggnader.

8.2. Skydd mot brandspridning, allmänt

8.2.1 Brandklass och brandskyddsavstånd inom köket/brandcellen

Brandklass och brandskyddsavstånd inom köket/brandcellen

Imkanaler i klass 2b kan utföras oisolerade inom det betjänade utrymmet inom brandcellen där storköket inryms, förutsatt att ett erforderligt brandskyddsavstånd upprätthålls mellan kanalens utsida och brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning.

Anvisning E 60, utan stöd av provning

Kanalen monteras på ett avstånd av 100 millimeter från brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning.

8.2.2 Brandklass och brandskyddsavstånd utanför köket/brandcellen

Brandklass och brandskyddavstånd utanför köket/brandcellen

EI 60 (eller vad som krävs för övrig avskiljande konstruktion i byggnader i klass Br2 och Br3, dock lägst EI 30) utanför det betjänade utrymmet i brandcellen där köket inryms.

Anvisning EI 30 eller EI 60, utan stöd av provning

Kanalen isoleras med obrännbar isolering i klass A2-s1,d0, motsvarande berörd brandklass.

8.2.3 Upphängningsanordningar

Kanalsystemet ska upphängas eller fästas i enlighet med kanaltillverkarens dokumenterade anvisningar. Upphängningsanordningar ska svara minst mot erforderlig brandteknisk bygg- nadsklass och brandcellsklass.

8.2.4 Anslutning av andra kanaler

Anslutning av frånluftskanaler från samma brandcell som köket får göras, förutsatt att rengöring av kanalsystemet därigenom inte försvåras.

8.2.5 Värmeåtervinning

Imkanaler i klass 2b får anslutas till värmeåtervinningsaggregat om aggregatrummet som imkanalen mynnar i antingen står inom samma brandcell som det betjänade utrymmet i storköket eller om aggregatrummet utgör en egen brandcell, skild från byggnadens övriga brandceller. Beakta dock eventuella brand- eller funktionsrisker.

Vid användning av uv/ozon eller liknande gaser får det inte finnas risk för luftöverföring.

8.2.6 Brandgasspjäll, brand/brandgasspjäll

Brandgasspjäll och brand/brandgasspjäll får användas vid anslutning av kanal från annan brandcell till imkanalen.

Spjäll ska då vara placerat på den anslutande kanalen.

8.3. Täthet

Som minimum ska täthetsklass C uppfyllas enligt SS-EN 12237 för cirkulära kanaler respektive SS-EN 1507 för rektangulära kanaler.

8.4. Rengöring och underhåll

Imkanaler ska kunna rengöras enligt vad som anges för respektive klass. Utförandet av kanalsystemet vid torr och våt rengöringsteknik skiljer sig vad gäller hanteringen och avledningen av tvättvätska och restprodukter, inte vad gäller rensluckors placering eller antal.

Vägledning

Lämpliga utföranden av rensluckor och andra underhållskomponenter framgår av SS-EN 12097:2006, Luftbehandling – Ventilationskanaler – Krav på kanal- komponenter för underlättande av underhåll.

Som minimum ska imkanalsystemet kunna rengöras genom torr rengöringsteknik, vilket är tillräckligt ur brandsynpunkt. Men erfarenheter har visat att detta har medfört vissa svårigheter, så därför rekommenderar imkanal.se starkt att välja ett kanalsystem som fungerar med våt rengöringsteknik.

Anvisning, torr rengöringsteknik

Imkanalen ska vara utförd så att rengöring av samtliga inre kanalytor är möjligt.

Rensluckor och andra tillträdes- och underhållskomponenter ska vara lätt åtkomliga och lätt öppnings- och stängningsbara. Rensluckor, dräneringspunkter och andra rengörings-, tillträdes- och underhållskomponenter ska bestå av material som svarar mot imkanalens klassbeteckning och imkanalens skydd mot brandspridning.

Anvisning, våt rengöringsteknik

Imkanalen ska vara utförd så att rengöring av samtliga inre kanalytor är möjligt.

Rensluckor och andra tillträdes- och underhållskomponenter ska vara lätt åtkomliga och lätt öppnings- och stängningsbara. Rensluckor, dräneringspunkter och andra rengörings-, tillträdes- och underhållskomponenter ska bestå av material som svarar mot imkanalens klassbeteckning och imkanalens skydd mot brandspridning.

Dränering av vätska vid våt rengöring ska ske via ledning i förbindelse med matlagningsutrymmets fettavskiljare.

Fläktar och aggregat ska vara placerade högre än toppen av den till aggregatet anslutna vertikala kanalen för att möjliggöra dränering av vätska från fläkt-/aggregatrum till fettavskiljare, om förbindelse mellan fläkten eller aggregatet och fettavskiljaren inte kan anordnas på annat sätt.

Dräneringspunkter ska vara försedda med avstängbara kulventiler. Om dräneringspunkter eftermonteras ska kanalsystemet först genomsköljas med vatten. Vattenansamlingar i kanalsystemet utvisar därefter lämpliga placeringar för dräneringspunkterna.

Anvisning, placering av rensluckor

Rensluckor ska placeras:

  • vid dimensionsändringar
  • vid riktningsändringar överstigande 45°, samt
  • så rensavståndet är maximalt 7,5 meter på horisontell rak kanalsträcka
  • vid dräneringspunkter
  • före och efter komponent monterad i kanal
  • i toppen och botten av vertikal kanal

8.5. Beteckning

Imkanalen ska betecknas med berörda egenskaper enligt berörd klass och täthetsklass. Respektive parameter ska vara av en klass som lägst motsvarar den som krävs, eller av en högre klass enligt följande ordning:

1a > 1b > 2a, 2b > 3 Vti, C

Anvisning Märkskylt

Den färdiga beteckningen ska anges på en beständig märkskylt som placeras väl synlig i matlagningsutrymmet eller på imkanalen, enligt nedan angivet exempel:

Typ: Brandgasbeständig imkanal klass 2b

Standard: SP BRAND 124 eller SS-EN 1366-1

Systemplacering: Fastighetsbeteckning, lokal, adress och ort.

Användningsområde: El- och gasdriven storköksutrustning.

Varning! Får ej användas för förbränningsanordningar.

Brandklass och brandskyddsavstånd inom köket/brandcellen: E60 + 100 mm till brännbara byggnadsdelar eller brännbar fast inredning, alternativt EI60 utan skyddsavstånd.

Brandklass och brandskyddsavstånd utanför köket/brandcellen: EI 60

Integrerad skyddsutrustning: Invändigt monterat filtreringssystem.

Täthetsklass: C

Installatör: NN

OBS! Imkanalen ska normalt rengöras 3 ggr/år. En kommun kan besluta om annat intervall, av brandskyddsmässiga skäl.

8.6. Materialkrav, allmänt

8.6.1 Kanalsystem

Normalt förekommande standardprodukter inom svenskt leverantörssortiment av ventilationskanaler. Vid användning av uv/ozon eller liknande gaser som har en korrosiv påverkan på kanalmaterial, så rekommenderas materialval motsvarande de för klass 1a, d.v.s. någon rostfri stålkvalitet för de delar av imkanalinstallationen som berörs av höga ozonkoncentrationer.

8.6.2 Isolering

Material av klass A2-s1,d0 (mineralull eller annat obrännbart material). Isoleringen ska vara utförd utan genomgående skarvar.

Anvisning

Vid val av isolering bör hög densitet samt låg konduktivitet eftersträvas.

8.6.3 Sammanfogning och fogmaterial

Rostfri blindnit, plåtskruv eller gejdskarvning eller annan sammanfogning enligt tillverkarens anvisningar. Ingen del av sammanfogningen bör gå in i kanalen och påverka den fria öppna arean eller riskera att skapa områden som inte blir möjliga att rensa och tömma på vatten/fett.

Fogmaterialet och den färdiga fogen skall uppfylla kanaltillverkarens dokumenterade anvisningar.